Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2007 14:08 - Възраждане на Възродителния процес
Автор: c2h5oh Категория: Политика   
Прочетен: 7854 Коментари: 13 Гласове:
1

Последна промяна: 07.02.2008 06:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

- Аман от тези турци! – удари Батко Светльо с юмрук по масата. Дали шумът от удара или пък думата „аман”, предизвика извръщания на глави от съседните маси. – Малко им беше възродителният процес!

Батко тъкмо си беше изпил водката за отскок и се възмущаваше от забавянето на келнера, комуто той надлежно беше поръчал и една „йени ракъ” с някакво кьопалце. Всъщност Батко все още не познаваше своя истински източник на възмущение, защото Батко анасонови напитки мразеше, а поръчаната от него беше именно такава, но той все още не го знаеше.

- Не забравяй все пак – тихо се намеси Теодор, братовчедът на Милен, - че се намираме в Турция. Какъв възродителен процес?...

Бяхме кацнали в Бодрум – хем да поотморим от тегавите столични кръчми, хем да отскочим до остров Кос и да ударим по бира под дървото на Хипократ, хем да се огледаме за някой друг имотец. Къщите там още са евтини, но това няма да продължи дълго, мисля си аз, а и другите, което личи от известната припряност, с която пият.

- И аз съм на мнение, че възродителният процес беше едно от малкото хубави неща, които някога някоя българска власт е решавала да направи – включи се и Милен. Той по образование е философ, но не се срамува от това. – Вижте новините: каквато и простотия да се разлее, каквато и свинщина да стане, спрягат се турски имена. Син убил баща си. Как се казва? Мюмюн Исмаил. Скъсала се стена на язовир. Кой отговаря? Яшар Демиров. Сече се гора. Кой я сече? Фирмата на Ахмед Караахмедов, общински съветник от ДПС! Камион размазал автобус... Хайде да не говорим повече, че се ядосвам!

- Ще повърна! – каза Батко, узнал за анасонавата същност на ракията си. – Келнер! Гел бурда!

- Виновно е ДПС – опита се отново да бъде мек Теодор. – обикновените турци с какво са виновни?

- С това, че са прекалено обикновени. Толкова обикновени, че са направо неграмотни. Гласуват от страх или злоба за хора, които не познават, и които са същите неграмотни, продажни и раболепни идиоти като тях. Неграмотни мутанти нямат право да гласуват!

- Венсеремос! – понадигна се Батко, но не стана ясно дали се въодушеви, защото се съгласи с гледната точка на Милен, или пък зъщото най-сетне му донесоха The Balvenie Double Wooded Single Malt – течност, която не е ясно как се беше намерила в крайбрежната рибна кръчма на Гюмбет, но с която Батко би завършил с чест не само тази, но и която и да е друга вечер на света. А всъщност какво точно означава „венсеремос” Батко може би знаеше, а може би си мислеше, че значи „наздраве”.

- Освен това се влачат и от Турция да гласуват с автобусите. Понеже са некадърни и един тютюн не могат да отгледат, протестират и искат да им го изкупуват, въпреки че е мухлясал и пълен с пясък. Дават язовири на турци, после тези язовири се късат и потапят турски села. Турският министър на авариите е толкова тъп, че трябва да се намеси турският министър на екологията. И докато първият министър е тъп като дъб, вторият е тъп като гъз! Това е проблемът. Всички били мошеници и всички краднели. Да, ама има огромна разлика между що-годе интелигентен и грамотен мошеник, чието име завършва на „-ов” и примат, пръкнал се кой знае откъде с име, завършващо на „-оглу”. Първият ще гепи, ама може и работа да свърши. Докато вторият е просто бездарен, зъл и алчен. Той ще заколи и кокошката със златните яйца, да ме прощава Лафонтен.

- Това вече е расизъм – каза Теодор и реши да мине на бяло вино. – Пак ти казвам: проблемът е ДПС.

- Ако не гласуваха под строй за ДПС, ДПС нямаше да е никакъв проблем!

- Стани, стани-и-и, юнак балкански-и-и!!!

Решихме да сменим заведението, защото разговорът зацикли. Бодрум е разположен на няколко залива. Най-известен е с това, че климатът там е непроменлив от май до октомври – еднаква, не много висока температура, ниска влажност и никакви валежи. Е, за някои хора Бодрум е известен и със старото си име – Халикарнас, но да не изпадаме в ненужда носталгия по елинистично-римската античност. Та, по крайбрежните улици на тези заливи има чудесни chillout барчета с уханни наргилета и правилни напитки, които карат ума да мечтае, а сърцето да копнее. Там се седи на везани възглавници и никой за никъде не бърза. На едни такива възглавници се тръшнахме и ние и се заоглеждахме на кого да поръчаме.

- Веднага се връщам – каза Батко и стана.

- Къде отива? – попита Милен. – Ще пикае ли?

- Не вярвам, вече пика върху някакъв паметник.

Всъщност Батко не се отдалечи много, така че дори и през музиката, тиха, нежна и подбрана с вкус, успявахме да чуем какво говори.

- Пиши! – нареди той на секретарката си, която, предвид късния час, вероятно беше извадена от леглото с телефонното му позвъняване.

Ние, останалите браточки, разпалихме наргилетата си и се приготвихме да подслушваме. Теодор беше поръчал тютюн с пъпеш, а Милен – с ябълка, канела и портокал. Аз не пуша, дори и наргиле.

- Още утре да се обяви ДПС извън закона! Пишеш ли? Добре. Съображения: етническа партия на олигархичен принцип, изнудваща всяко правителство и генерираща идеология на корупцията. Ако арменците направят партия, която да идва на власт с автобуси от Армения, да се забрани и тя. Това можеш да не го пишеш.

- Все пак Армения не е съседна държава и нямаме с нея толкова вълнуващо общо минало – вметна Теодор и помоли момчето за ново въгленче.

- Едно не знам – възмути се Милен. – Що за народ сме да развяваме Ботев и Левски като знамена и същевременно да плюем на всичко, в което те са вярвали и за което са се борили!

- Тихо, да слушаме – укроти го братовчед му.

- Второ – продължи да диктува Батко Светльо, - Емел Етем да се арестува за кражба на държавни средства при предишните наводнения. Джевдет и той да се арестува, че един приятел ми се оплака, че му е искал огромен рушвет. Ама как няма да му иска, като знам бордове, където турците имат само един представител, обаче нагло искат 60% от далаверата... И това можеш да не го пишеш. Трето, да се забрани говоренето на турски на обществени места, носенето на фереджета, проповядването в името на арабски ислямизъм и воят от минаретата в часовете за почивка. Четвърто, да се поръча изследване, което да покаже каква е била съдбата на българите в Турция, Гърци, Румъния и Сърбия. Имат ли си партия, тази партия във властта ли е, има ли си обръчи, взима ли рушвети, заплашва ли със саботиране на „етническия модел” и т.н.

- Виж, това е хубаво!

- Хайде да си ходим – предложих аз и се огледах за симпатичното момче, което да ни направи сметката.

- Хайде – съгласи се Теодор не за друго, ами защото имаше уговорка с една девойка да се видят по-късно.

- Светка, стига си говорил по тоя телефон!

- Добре. Поръчахте ли ми уиски?

- Не, тръгваме си.

И наистина си тръгнахме. Потопихме се отново в нощния живот на Бодрум – чудесно място, където обезличаването на all inclusive още не е пуснало пипалата си. Вървяхме по чаршията, търговци ни тупаха по рамото и викаха: „комши, комши”, магазините, къщите и сърцата бяха отворени. На пристанището се поклащаха яхтите, а в далечината светеше крепостта. Тоедор и Милен се пуснаха по жени. Батко задряма на рамото ми, а аз прочетох написаното дотук и като видях, че изобщо не се е получило смешно, го скъсах. Обаче, както е казал богословът Михаил Булгаков, ръкописите не горят.

Епилог

 

На другата сутрин, тоест към 16 часа, разбрахме как е продължила нощта. Милен намерил някакво заведение тип „мюзикхол”, където в кръга на евтин прожектор желаещи комици-любители от публиката получавнали възможност да се изявяват пред присъстващите пияници. Милен се записал, водещият го представил и той се изправил пред протритата плюшена завеса и започнал:

- По повод наводненията в град Цар Калоян. Лично аз учредявам по 5000 лева помощ за всеки пострадал Хасан или Исмаил от това село, когато той ми докаже, че не е гласувал за ДПС, което контролира язовирите и министерството на авариите, и когато подпише декларация, че няма да да гласува за ДПС и вбъдеще. Иначе, ако ще гласува пак за ДПС, да го духа и да мре! А сега няколко смешни думи: павиан, трътка, ядец и прочие...

Така се опитал Милен да разсмее публиката, обаче останал неразбран, защото публиката се състояла изключително от турци от Измир и Анкара, които имали къщи тук или пък били дошли на гости при приятели. Какво правел в това време Теодор ли? Не по-малко пиян от братовчед си, Теодор се опитал да събере пари от присътващите в една тенсина шапка Wilson, но те любезно извърнали поглед в другата посока.

- Хайл Хитлер! – изкрещели двамата братовчеди на прощаване, но никой не им обърнал внимание. Както не им обърнали внимание и миналата година на остров Самотраки, където те напили някакъв местен баровец и го карали да вдига тостове за дивизията „Принц Ойген”, на чиито криле българският бутуш стъпил в Кавала, на Тасос и Самотраки – изконни български територии. Не им обърнали внимание, а е трябвало. Иначе баровецът се казвал Янис, имал болна от рак жена, поради която причина си търсел българка да се ожени отново. Въобще, объркана работа, объркани ценности...



image



Тагове:   Възраждане,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. viovioi - комшу,комшу е обръщението..
09.08.2007 16:04
Голяма напаст...Ако не купиш нещо отношението и тона рязко се променя.Такова поведение знаем какво означава.Търговски трик не, най обикновена простотия издаваща нищожното количество на интелект.Поздрави за поста)
цитирай
2. анонимен - Васисуалий, Варвара забавлява ли ...
09.08.2007 16:04
Васисуалий, Варвара забавлява ли се?
цитирай
3. анонимен - Як смях!
09.08.2007 16:05
Благодаря ти и поздрави!:)))
цитирай
4. анонимен - izrod takyw, kato nyamate mozik ...
09.08.2007 16:21
izrod takyw,kato nyamate mozik taka ste bade
цитирай
5. zari - Чудесно пишете!
09.08.2007 16:42
Съберете постингите си в една книга и я издайте! Пазарът е зажаднял за интелигентни и мислещи автори!
Браво!
цитирай
6. анонимен - smqh
09.08.2007 16:53
pylna naciska glupost .......
цитирай
7. zemaria - Ашколсун,
09.08.2007 20:18
машалла ,аферим, чоджум и чок селям. Чок тешекюр и за четивото!
цитирай
8. анонимен - поздравления
10.08.2007 22:00
хубав разказ..подигравка с пропити от алкохол мозъци....нормално е да се чуят подобни изказвания от българин....видяхме как се изказваха бг войници в Ирак...грях е да се очаква нещо по-умно и интелигентно...
цитирай
9. lambo - Много сме умни българите ...
09.10.2007 22:38
ама 10-те % неуки турци завладяха цялата власт в страната ни.
Как стана тая работа ?!
цитирай
10. анонимен - dirvo
01.01.2008 19:21
Bravus,golema rabta,mnogo trud,mnogo akil,day ose Bay ganyo...na Iztok
цитирай
11. анонимен - hm
13.07.2008 17:43
на вас все някой ви е виновен...дпс,турците...... абе,забравихте ли като сами се избивахте едно време.../българският гулаг/....интелигенция не сте оставили...жалко, май сте я изкоренили..та вече няма да я видим....но бай Ганйо'то у вас не си умира!
цитирай
12. анонимен - За Васисуали Лоханкин
10.09.2008 19:08
Ужансно ме забавлава, когато селяни се опитват да се разхождат из българската история - боси, с царвули или с колело. Най-важното е да покажат, че им меришат краката. Останалото няма значение. Тяхната суета се свежда да осмърдят всичко около себе си.
цитирай
13. анонимен - Стамболов - ВЕЛИК
16.02.2011 23:55
Великолепни текстове! Поредния къс разказ, в който може да се прочете толкова много. Не мога да повярвам че няма да има повече публикации. Искаме още. Това е наслада в най-чиста форма. Едновременно непретенциозно и съдържателно. Уникално остроумен почерк. Поздравления!

Жалко, че не е активен блога вече. Всички искаме още. Или поне книга. Кога ще издадете книга? Къде ще мога да я купя?

Този коментар мога да сложа под всеки един текст тук. Просто едва сега желанието ми успя да надделее над мързела.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: c2h5oh
Категория: Политика
Прочетен: 624360
Постинги: 44
Коментари: 353
Гласове: 1602