Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.11.2009 21:04 - За кучетата и селяните
Автор: c2h5oh Категория: Политика   
Прочетен: 33807 Коментари: 28 Гласове:
7

Последна промяна: 17.11.2009 17:50


Беше някъде по средата на работния ден, някъде в средата на работната седмица и ние седяхме в Murphys. Седяхме в Murphys и чакахме Батко. Чакахме Батко и пиехме уиски с бира, като бирата в случая беше червена Kilkenny, а уискито – някакъв безличен Balmenach. Преди няколко дни беше отминал поредният Халоуин и ние се надявахме да видим снимки на момичетата от купона, но те не ги бяха нито разпечатали, нито качили в Интернет, но казаха, че се били облекли като индианки. Голяма работа! Кой иска да гледа момичетата облечени, пък било то и като индианки.

- Светът се изражда и всичко върви наопаки – започна Милен. - Чухте ли ,че в ООН искали да обявят световна гладна стачка. Един ден, в който целият свят да гладува в знак на солидарност с гладуващите.

- Интересно – поде Теодор, братовчедът на Милен - защо ще протестираме срещу глада не по друг начин, а именно като гладуваме. Как тогава трябва да протестираме срещу наркотиците? Като се друсаме ли? Или как да протестираме срещу пиянството?

- Ние срещу пиянството ежедневно протестираме…

- Щом трябва да протестираме срещу глада, гладувайки – съвестно се включи Хер Дидев, - няма да ядем един ден и толкова.

- Не-е – намесих се и аз, - не се хващай за думата. Казано е да протестираме, като гладуваме, а не като не ядем. Изобщо не е едно и също. Можеш цял ден да ядеш и пак да си гладен – леки рибки, пикантни сосчета, салатки с лимонов дресинг, фитнес, после мариновано филенце на скара без гарнитура. След това тенис… Все ще си гладен.

- И най-важното: по този начин ще покажеш своята солидарност с гладуващите.

- Именно!

Тъкмо щяхме да преминем на темата за римския начин за солидаризиране с гладуващите, а именно редуването на плюскане с принудително повръщане и после пак плюскане, когато се появи и Батко. Водеше със себе си някакъв селяндур, вързан на каишка. Седна на масата, а селянинът започна да се върти наоколо и да гледа какво се яде по другите маси.

- Сядай долу! – сгълча го Батко – Sitz!

Селянинът неохотно седна на земята. Беше облечен в евтини ментета на маркови дрехи, прическата му беше късо подстригана отпред и оставена дълга на тила, а погледът му беше тъп, но същевременно притворен и недоброжелателен.

- Какво е това? – попита Милен и посочи с глава селянина.

- Селянин – обясни Батко и сложи до себе си на дивана верижката и дебел вестник „Уикенд”. – Взех го преди няколко дни.

- Защо не си взе куче?

- Нали виждаш какво е общественото мнение? Нали виждаш колко лошо са настроени хората? Ето, вчера по телевизията даваха как кучетата серяли по градинките. А селяните серат по градинките много по-рядко.

- Да, но пък кучетата не храчат по улиците, не хвърлят фасове, не хвърлят найлонови пликчета, пластмасови бутилки от бира, чашки от кафе, картонени кутийки от Макдоналдс и други трудно разграждащи се боклуци, каквито селяните хвърлят масово.

- Така е, но селяните са против кучетата, а, за съжаление, по този въпрос селяните са болшинство, начело с Ани Цолова.

- Коя е Ани Цолова?

- Е-е, има там някаква водеща по телевизията с големи бузи и малка уста.

- Не я знам…

- Селянка.

Поръчахме си нещо за хапване. Милен и Теодор взеха пиле пармезан, Хер Дидев си поръча ростбиф, след като го увериха, че телешкото било много хубаво, а ние с Батко пожелахме бадемова пъстърва, но не с масло, а със зехтин, защото с масло ставаше много тежка. Батко помоли и за една паница вода и когато му я донесоха, я сложи на земята пред селянина. Селянинът шумно залочи.

- Жаден е – констатира Милен.

- Водих го на разходка и там доста потича с другите селяни.

- Ако му хвърлиш пръчка, носи ли я? – поинтересува се Хер Дидев.

- Не – сконфузено призна Батко. – Малко е тъп. Дори не обръща внимание на пръчката. С Макдоналдс е по-добър. Като му хвърля биг мак, гони го, обаче не ми го донася обратно, ами го изяжда там, където го хване.

- Къде го държиш – попита Теодор, - на двора или в апартамент?

- Не, живее в Люлин.

- Не се ли мъчи там?

- Не. Живее в гарсониера и ходи на работа с метрото.

- А бие ли се с другите мъжки селяни?

- Не, само ги ръмжи.

Донесоха ни храната. Лошото на Murphys е, че не предлагат прилично вино. Мъчим се да набием това в главата на Бранко от години, но той не желае да предприеме нещо по този въпрос. Купува евтини вина и после ги предлага на тройни цени, при положение че приличието изисква да не са по-големи от двойни, каквито са във всички останали цивилизовани кръчми. Изобщо не знам защо продължаваме да ходим в Murphys. Сигурно е онзи навик, който кара войнишките крака неизбежно да се връщат в казармата. За щастие, Теодор беше наясно с безрадостното положение и предвидливо беше донесъл три бутилки Сан Лоренцо – сравнително евтино кианти изцяло от сорта санджовезе, което притежаваше учудващо добри вкусови качества. Платихме на заведението по 20 лева сервиз на бутилка и заведението нямаше какво друго да направи, освен да обслужи бутилките и да ни напълни чашите с чупка в кръста. И нека засега оставим настрана въпроса за чашите. Единствените чаши, в които в Murphys са способни да предложат червено вино, са едни малки чашки за божоле. Безобразие!...

- Добре, че си го прибрал – каза Хер Дидев и с умиление погледна селянина, който, след като не успя да се почеше с крак зад ухото, започна да си бърка в носа и да прави топчета. – Сигурно е пълно със селяни, които никой не е взел да ги гледа.

- Хайванче – потупа го Батко по главата. – Смърди, скубе се, цапа, но е толкова трогателно тъп, че чак е забавно. Дори не знам как е успял да дойде в София. Сигурно техните са го довели. Или пък първо са дошли и после са го родили тук. Знам ли…

- Въпросът е – успя да напипа пулса на обществено важните проблеми Милен – какво да правим с безстопанствените селяни. С тези, които не са имали късмета на твоя някой да ги прибере.

- Да-а, това е болен проблем – съгласи се Хер Дидев и помоли за малко пекорино, с което да допие виното си. – Невъзможно е да се намерят стопани на всички селяни. Дори и да се насилим да го направим, тогава всеки от нас ще трябва да се движи с гроздове селяндури на каишки.

- Евтаназията е едно добро решение – делово предложи Теодор.

- На мен пък ми е жал за селяните.

- Най-добре е безстопанствените селяни да се хващат, да се скопяват и после да се връщат обратно на свобода.

- Но къде да ги пускат на свобода? На село, откъдето са дошли, в Младост и Люлин или пък пред НДК, когато има „Стройко” или „Произведено в България”…

- Мда-а-а – млясна с език Милен и вдигна чашата си на светлината, за да види дали във виното няма утайка. Нямаше. – Това е един дълбок въпрос, който трябва да се реши на пури и коняк.

Точно в този момент селянинът стана неспокоен. Докато успеем да разберем какво се случва, той си свали гащите и се изсра до масата.

- О-о-о!

- А-а-а!

 Батко грабна вестника и го наби. Когато в началото на един разказ се появи вестник, то до края неизбежно с него ще бъде набит селянин. Батко хвана селянина си за ухото и го изведе навън, а едно от момичетата дотича с метла и лопатка. Милен запали голяма и ароматна „Ромео и Хулиета”.

- Светът наистина се е извратил до неузнаваемост – поде той прекъснатата от появата на Батко тема. – Нали сте чували, че през 2012 година ще е краят на света, обаче светът няма съвсем да изчезне, а ще оживеят само най-достойните от хората, само че преди това ще се превърнат в енергийни същества.

- Хайде, стига бе! – отврати се Теодор.

- Точно така. И вече се били организирали курсове, на които да си повдигаш енергийността, та да е сигурно, че като дойде Моментът, ще се превърнеш в енергийно същество.

- И какво правят на тези курсове?

- Ами, знам ли? Клизми, челни стойки, такива неща…

Работният ден уморено се притоми в кротка вечер. Извикахме момичето и платихме сметката. После станахме и се разтворихме в тесните улички на квартала.




Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. valsodar - Селянин за домашен любимец? П...
15.11.2009 21:12
Селянин за домашен любимец?
По-добре тарантула! :)))
цитирай
2. анонимен - Хм...
16.11.2009 00:03
Селяните не само не са против кучетата, ами и често ги отглеждат в градски условия като компенсация за потиснатите си чобански пориви. Особено тези дето си чешат милосърдието като хранят безпризорни глутници. Виж, на батко потиснатите пориви са други, но пак избора на домашен любимец е показателен за естеството им ;-)
цитирай
3. bemberski - Брутален, както винаги :)
16.11.2009 02:55
Брутален, както винаги :)
цитирай
4. pilcho - Хахахахаахахаха
16.11.2009 08:09
Е, няма по-весел начин да се започне седмицата! Сигурно до другия понеделник няма да мога да си събера очарованата усмивка.
цитирай
5. анонимен - Батко
16.11.2009 11:45
От вчера си взех и "домашна любимка" ! Селянка на видима възраст 18-19 години ,тъпа ,ама хубава ! И не цапа ,а напротив чисти ! И мноо хубаво готви и глади. Жена ми се мръщи, но с времето ще свикне . Като я извеждам на разходка приятели и съседи искат да направят по едно кръгче с нея . Ако имаше повечко "домашни любимки ,сигурно щяхме да си ги менкаме . Еееххх . Трябва да облечем и в законова форма съответното начинание . Говорих и с Надежда Михайлова ,тя ще лобира за "Дом-любимките " в Европейския парламент!
цитирай
6. анонимен - д-р перемянов
18.11.2009 11:32
аз бая отдавна ви се чудех що постоянно киснете в мърфис, но сега разбрах... пък и кое по-подходящо място един селянин да се изсере на пода от мърфис?
цитирай
7. анонимен - д-р перемянов
18.11.2009 11:34
говори пак с Надежда, Батко, може да си е променила становището досежно дом-любимките, откакто стана Нейнски...
цитирай
8. анонимен - Очевидно селянин трябва да се из...
18.11.2009 16:25
Очевидно селянин трябва да се изсере, за да успее д-р премянов да разбере нещо. Добре че все пак е разбрал, защото повечето участници в ляйняно-селския кръговрат като него не успяват.
цитирай
9. dimitarf - доста расистко
20.11.2009 12:22
да верно символите ни служат за това да се отличаваме/разделяме един от друг...
а кое е това дето е читаво и кое е това дето не е, НЕ можеш, пиче да определяш току-така, преди да си поставил/определил посоката на Новото време.
Наркоманиите също най-малкото не са подходяща основа върху която да се издигаш над масата.
Поздрави!
цитирай
10. анонимен - @dimitarf
20.11.2009 16:47
Димитре, за никакъв расизъм не може да става дума. Селянията не е раса, нито е геограски произход, а състояние на духа. На твое място бих се порадвал на елегантното чувство за хумор в текста, без да търся преднамерени нападки и да се чувствам лично засегнат, когато ми се стори, че съм ги открил.
цитирай
11. анонимен - щеше да е смешно, ако не беше масово
18.01.2010 19:42
оригинално, но далеч не достатъчно като се има предвид че този "тип"хора се изявяват навсякъде -управляват, налагат модели на поведение и "заразяват" не особено мислещата голяма част от българското население
цитирай
12. анонимен - дори баба ми е по-елегантна
07.02.2010 16:39
"....после станахме и се разтворихме в тесните улички на квартала ", извинете, но изразът навява издигнали се над земята парвенюта с ефирни прозрачни наметала, с нежно подпъхнато списание " Блясък " под едната мишница и останки от суши под другата:) Нищо лично и никаква злост не влагам, просто " се разтворихме " не ми звучи нито елегантно, нито мъжки:)
цитирай
13. анонимен - Що не...
07.02.2010 16:41
Що не ходиш да се занимаваш с нещо друго?
цитирай
14. c2h5oh - Анонимен 12:
07.02.2010 16:46
Много бих желал да се запозная с елегантната Ви баба, както и с предполагаемото ви творчество, което, види се, трябва да е много мъжко. Пратете ми линк, моля...
цитирай
15. анонимен - Оригиналничиш, но не си оригина...
07.02.2010 16:52
Оригиналничиш, но не си оригинален.
Ева.
цитирай
16. c2h5oh - Анонимен 15:
07.02.2010 16:55
А ти злобееш и знаеш защо. Ако имаш да ми казваш нещо друго, казвай. Ако имаш с какво да се представиш, представи се. Иначе се оттегли в скромната си неделна привечер и се успокой.
цитирай
17. анонимен - Ето я, с червената пола, понеже още вярва в бкп:)
09.02.2010 00:18
http://vbox7.com/play:36fcf65f а да творя ме отказа учителката ми по рисуване, след като и представих огромен бял лист, на който вместо натюрморт имаше едва забележим проскубан врабец в долния десен ъгъл. Страшно я беше яд, когато някой мисли различно от нея.
цитирай
18. анонимен - това беше зле
25.02.2010 08:04
Прекалено расистко и комплексарско.
Аня
цитирай
19. анонимен - Не сме ние хората, които можем да ...
01.03.2010 14:44
Не сме ние хората , които можем да определяме кой да бъде вързан на каишка и кой кастриран. Такова е времето , ако Ви изнася живеете, ако ли пък не, може да емигрирате или да се обесите ...
цитирай
20. анонимен - Аре по-спокойно, бе...
01.03.2010 17:29
18 и 19 да се обесят. Не знам кое точно е комплексарско...
цитирай
21. анонимен - Изразяването на такова крайно о...
16.04.2010 15:37
Изразяването на такова крайно отношение е показател за наличие на комплекси. Живей и остави и другите да живеят...
Аня
цитирай
22. анонимен - Аня,
19.04.2010 12:24
... а приемането на нещата по твоя начин е показател за трагично отсъствие на чувство за хумор. Смей се и остави и другите да ти се смеят...
цитирай
23. анонимен - Поправка
09.06.2010 14:52
Интересна измислица , но според мен е по-правилно да се нарече селяндур , а не селянин. Няма да изпадам в обяснения , но другото е обида към корените на съчинителя на написаното.
Успехи! :)

П.п.
Добро е като идея.
цитирай
24. анонимен - смейте се:)
11.06.2010 16:38
ако не сте се скъсали от смях - търсете спешно лекар, по-скоро психолог... формата е пълна и със съдържание...
цитирай
25. анонимен - Всъщност важното е, че автора пише ...
24.06.2010 20:11
Всъщност важното е, че автора пише добре, иначе нямаше да се връщам и да чета разказите ;) Просто хумора в горния разказ ми се стори малко груб....
Аня
цитирай
26. анонимен - чичата
27.06.2010 13:14
комплименти/ чрез днешният и-вестник се чувствам като наджакпотил се
цитирай
27. анонимен - Арлекин
22.12.2010 20:46
Редно е вместо селянин, авторът да използва думата СЕЛЯНДУР - разликата между двете не е къде живееш, а по какъв начин мислиш и как се държиш. Иначе доста ясно е показан манталитета на парвенютата, каквито са повечето наши новобогаташи и политици. И хем е смешно, хем е тъжно...
цитирай
28. neptun2007 - :(
23.12.2010 10:10
Изключително тъпо четиво!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: c2h5oh
Категория: Политика
Прочетен: 623200
Постинги: 44
Коментари: 353
Гласове: 1602