Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.11.2008 17:21 - Пали автобуса!
Автор: c2h5oh Категория: Политика   
Прочетен: 10554 Коментари: 8 Гласове:
1

Последна промяна: 04.11.2008 18:26


Батко затвори телефона и мрачно пророни:

- Изхвърлили са Велизар. Сега кой ще ни дава евтини служебни абонаменти!

Цялата компания се потресе. Макар и не особено услужлив, Велизар Стоилов помагаше от време на време за паркиране в синята зона и при дребни конфликти със служителите на „Паркинги и гаражи”.

- Не ми се мисли! – каза Милен и си поръча още едно уиски, в случая малък Balmenach 12.

Има хора, които в Швейцария биха пили само мляко от шарени крави. Ние не сме от тях. Ние в Пиза не се снимаме на Piaza dei Miracoli, правейки се, че подпираме кулата да не падне, и в Швейцария не пием мляко, а само най-обикновено шотландско малцово уиски, както впрочем и във всяка друга точка на земното кълбо. Седяхме в Лугано на брега на езерото, пиехме уиски и хрупахме ръчен шоколад с печени бадеми, закупен преди минути от онзи скандално скъп магазин за шоколад срещу оптиката на Картие.

- И защо са го изхвърлили Велизар?

- Комунистите изкарали някакъв запис от среща преди година и нещо, когато Велизар разпределял автобусните линии в София между концесионерите. Дали го на ДАНС.

- Ега ти! Миро и Иво били ли са?

- Естествено.

- На записа – продължи Батко – се чувало ясно как се пазарят за линии, разправят се коя е по-хубава, по-коя пътуват по-малко пътници и има по-малко спирки, коя е по-„шибана”, та да я дадат на комунистите и прочие.

- И как се оправдава Велизар сега?

- Казва, че е отишъл, само за да спаси две от линиите, девет и единайсет, и да ги остави за общината.

- Че като са им толкова мили линиите, защо изобщо ги концесионират?

- Не се прави на утрепан! Много добре знаеш, че така се разплащат за услуги. Хората си мислят, че едни торби с пари вървят оттук натам и оттам насам. Няма такова нещо! Ти ще ми финансираш предизборната кампания в този и този град, аз пък ще ти дам на концесия тази и тази автобусна линия!

- Тъпото е, че поставени така нещата водят до опорочаване – каза Милен от позицията на стар анализатор на корупционните практики. – Ако аз трябва от себе си да плащам твоята кампания, ще гледам да се набутам по-малко. И то тогава ще е една кампания…

- Е, да. Затова в Дупница кметът си е на братя Галеви. Защото са си плащали, а не са правили бартери.

Вечерта напредна и хубавите коли започнаха да излизат. Планините потънаха в мрак, а порочните господа се размърдаха в завивките и започнаха да си мислят с какво питие да възвърнат убития от махмурлука оптимизъм и с какви премени да се докарат за предстоящата вечер в казината.

- Но пък – опита се да внесе разбирателство и хармония Хер Дидев – партиите все някак трябва да се финансират. Нямат субсидии, нямат фирми. Трябва да се издържат някак. И по-добре бартери, отколкото куфарчета. Защото при куфарчетата всеки по веригата се изкушава. Тръгват едни пари, пристигат други, стават недоразумения… Нали и Ахмед Емин, лека му пръст, за това си отиде.

- Да, де! Ама не всеки лидер, било формален или неформален, е кмет на богата община. Не всеки партиен лидер може да прави бартери „кампании срещу автобусни линии”.

- Еми, който има крава, пие мляко…

- Ако ще хвърляте камъни в градината на Бат’ Бойко, аз съм против! Хайде, де! Всички други света вода ненапита, само той грешен! Той където отива, другите оттам се връщат!

Един червен корвет мина малко шумно и ние изчакахме отдалечаването му, отпивайки по малка глътка от питиетата си. Двете възрастни госпожи затвориха магазина си за сувенири и си тръгнаха, без да вдигат поглед към звездното алпийско небе, същото като онова от тяхната младост, белязана с много повече яки планинци и много по-малко хилави туристи.

- Добре де – не разбрах аз, - това комунистите ли го напправиха?

- Кое? Да натопят Велизар ли?

- И чрез него кмета…

- Разбира се, че те.

- Е, нали в центъра на скандала е тяхната съветничка Таня Найденова! Очевидно тя е отговорникът по линия на БСП за приходите от автобусните линии! Ще излезе, че комунягите са толкова тъпи, че от желание да го начукат на Бате Бойко си го начукват сами на себе си, така ли?!

- Явно са точно толкова тъпи, като ги гледаме как се защитават по медиите. Те са толкова скандално тъпи, неграмотни и некомпетентни, че не заслужават да правят далавера.

         - Вместо да го начукат на Бате Бойко, си го начукаха сами. Верно големи тъпаци!

- Добре де – вслуша се в гласа на логиката Теодор, - защо вадят компромата с една година закъснение?

- Абе, мани…




Гласувай:
1



1. gothic - Роди се нов жанр - художествен ан...
04.11.2008 18:34
Роди се нов жанр - художествен анализ на корупционните практики! Поздравления, несравнимо!!!
цитирай
2. анонимен - Съюз на писателите в България.
05.11.2008 22:38
„Искам да живея и работя за България.”
ПОСОЛСТВО НА МИРА.
THE WRITER`S UNION OF BULGARIA.
СЪЮЗ НА ПИСАТЕЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ.(прочети и разпространи).
ПИСАТЕЛИТЕ - ПРОРОЦИ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО. ПИСАТЕЛ Е ТОЗИ, КОГОТО СМЯТАТ ЗА ТАКЪВ ! П О К А Н А. www.worlduni.narod.ru , vashkevich@mail.bg. Най-учтиво ви кани на редовните си сбирки на „Дискусионен клуб на интелектуалците за мир”: всеки вторник от 16 часа на адрес;гр.София, ул.”Шипка”№6(кафенето). Следваща тема на 11. 11. 2008 г. ще бъде „Оцеляване и проспиритет в условията на световната криза” с лектор Божидар Попов-автор на програма „НООТУНС”. Заповядайте. За повече информация:тел. за контакти GSM 0889-200141, Михаил Вашкевич;0895-640678, 0889-574223, Божидар Попов.
„Бъдещето на България е неясно и тревожно,оцеляването ни не е гарантирано, ако не променим нещата ни очаква сигурна гибел.”Инициативен комитет.
цитирай
3. анонимен - Жанра не е нов, веднага се сещам за ...
06.11.2008 00:21
Жанра не е нов, веднага се сещам за файлетоните на Алеко Константинов...
цитирай
4. анонимен - Алекс
06.11.2008 14:41
Винаги са си били социалисти и винаги са били тъпаци. Нищо не се е променило.
цитирай
5. nezkolev - зколев-за жанра
08.11.2008 21:26
жанра опира до платон.
дотам се сещам сега.
цитирай
6. анонимен - PI: Sozializmut i sozialdemokraziqta
11.11.2008 13:41
kogato bai to6ko se ottegli...ili go otteglixa ( ne6to ne se razbra..) bqx w edno kitno bulgarsko selze, nedale4 ot suxindol..
ta kakto si piex 4etwurt litur "gumza".. zapo4nax da proslawqm swetskite promeni i da we6taq samo xubawi dni na maika bulgariq..
za moe o4udwane se namesi baba mitka (togawa be6e na ok. 65 god,... leka i prust) i se wuzprotiwi otriwisto (..ne6to , koeto ne i be6e prisu6to...)
baba mItka be6e pose6tawala u4ili6te do 4-ti klas, ima6e jilesta, pregurbena figura i sbru4kani i izkriweni ot rabota ruze...
"teq sq, nowite, sa gladni...
....komunistite im postroixme ku6tite i wilite,..kupixme im koli....izu4ixme im dezata w angliqta...posle i na tqx im kupixme koli i ku6ti...dowolni bqxa....
..teq sq, nowite, sa gladni..."

towa be6e predi po4ti 20 godini, no ne sum go zabrawil...
цитирай
7. reason - Чудесни статии :-))) Влизаш в моя ...
28.12.2008 10:02
Чудесни статии :-))) Влизаш в моя блог.бг
цитирай
8. анонимен - Всички са един дол дренки
19.02.2009 02:16
Не забравяйте, че бати ви Бойко беше личен пазавантин на Байви Тошо, а Волен пък, дето се прави на национален спасител, беше главен редактор на вестник Работническо Дело, което някои от вас може и да не помнят. Така че опозицията си е пак тяхна, няма изход братлета, търпение му е майката, поне още 2 поколения трябва да си идат, че да му дойде акъла на българина.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: c2h5oh
Категория: Политика
Прочетен: 624431
Постинги: 44
Коментари: 353
Гласове: 1602