Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2007 18:20 - ДДС върху Българската Коледа
Автор: c2h5oh Категория: Политика   
Прочетен: 7877 Коментари: 7 Гласове:
0

Последна промяна: 07.02.2008 06:28


- Мъча се да разбера каква е далаверта с Българската Коледа, обаче нещо не мога да разбера – каза Милен и си поръча още един горещ пунш и една наденичка с кашкавал. – Сигурен съм обаче, че далаверата е голяма и е за всеки друг, само не и за болните деца, нито за играчките им, които ще останат сами на Коледа.

Бяхме излезли уж да се разходим, обаче стигнахме само до общината на Виена и по-точно до градината между нея и театъра, където бяха разпънали традиционните коледни къщички и продаваха греяно вино с всякакви аромати и вкусове, както и наденички с напращели кожички. Отнякъде звучеше виенски валс и трогателна двойка възрастни хора танцуваше сред минувачите за тяхна радост и възхищение.

image

Теодор, братовчедът на Милен, говореше по телефона с Батко Светльо,  а аз, псувайки грозно, бършех соса от наденичката си, който се беше изпръскал върху моето относително ново и скъпо кожено палто, което си бях купил преди месец и половина от „Мануел и Канали”, магазин, чийто собственик е нашият приятел Тасос Петкос от южна и братска Гърция. Ето защо изказването на Милен относно Българската Коледа не срещна съпричастност или поне не веднага.

- Батко е откачил – равнодушно констатира Теодор, след като затвори телефона. – Резервирал е обяд на Виенското колело.

Има такава възможност. Можеш да си запазиш кабинка на колелото и там да ти сложат софра. Обаче това е една тъпа туристическа атракция.

- Това е една тъпа туристическа атракция – назова очевидното Милен и отпи от новия си пунш, който очевидно му хареса, защото за един кратък миг на лицето му се изобрази човеколюбие.

- Щом Батко е направил организация, трябва да отидем – казах аз.

Другите се съгласиха и се отправихме в ѕ такт към джипа на Теодор – Субаро Трайбека* същото като на Бат Бойко Борисов, само че вместо със синя лампа на предния прозорец, с плоско шише Chivas Regal в джоба зад шофьорската седалка.

- И какво за Българската Коледа?

- Казват, че са събрали около 10 милиона. Добре. Дори никой да не е откраднал и стотинка от това. Дори мобилните оператори да не са спечелили и стотинка, което, господа офицери, аз не го вярвам. Дори да си затворим очите пред въпроси от рода на кой е титулярът на банковите сметки и как Сметната палата контролира харченето на парите, особено в частта на тези харчения, които трябва да се правят с конкурс за обществена поръчка, дори всичко това да е О.К., аз се питам какво става с ДДС-то. На 10 милиона ДДС-то си е два милиона. Те влизат във фиска. Защо тогава фискът не ги разпределя поне тях по предназначение? Не че слушам внимателно радио и телевизия, но не съм чул да има част от бюджетния излишък, която да е разпределена за болни деца. Напротив: има неусвоени пари за болни деца, които се връщат обратно, за да се разпределят за друго. За какво са разпределени двата милиона ДДС от даренията с СМС-и за Българската Коледа?

- Мога да ти кажа за какво. За проекти, които се печелят от правилните фирми и се връщат обратно при този който ги е гласувал.**

- Добрутро!

- Да не забравяме и рекламата на президента, а и това, че мобилните оператори щедро ще спонсорират кампаниите му.

За поколенията, които след години ще четат тези безсмъртни редове, ще уточня, че в момента президент е един човек на име Герги Първанов, пернишко селянче, ако не сте го чували, който яхна вълната поради глупостта на Петър Стоянов и после реши да се прави на Владимир Путин – президентът на Русия, в случай че не сте го чували и него. Иронията е, че между същия този Първанов и по-предишния „десен” премиер Иван Костов има доста общи неща. И двамата са хора от низините, които получават власт поради обстоятелства, независещи от тях, и тази власт ги деформира до степен, когато започват да си мислят, че тя се определя от тях, а не те от нея. Както и да е...Г

 

- Абе, мани – мана с ръка Теодор. – Както Иван Бедров гениално го формулира, Българската Коледа изкривява ценностите и кара невинните да се чувстват виновни, а виновните – да се чувстват невинни.

Оставихме колата на един паркинг пред Пратера, а Батко Светльо ни чакаше нетърпеливо малко преди Виенското колело.

- Батко, ти какво мислиш за Българската Коледа?

- Абе да умират, бе! – махна с ръка Батко. – И бездруго хората по света са прекалено много. В Картаген не е можело да видиш недъгави по улиците. Повечето са ги убивали още при раждането и само малка част са оставяли като материал за човешките си жертвоприношения. Но са ги държали затворени, та никой да не знае, че съществуват.

Батко Светльо има фондация, която подпомага всички сиропиталища с деца до 5 години, подпомага по няколко пъти годишно с щедри суми и една друга фондация, която се грижи за по-големи сираци, а също така си има няколко семейства, които подпомага персонално. Единственото, което Батко иска в замяна, е никой да не знае за това, което прави. Не го съдете, че не подкрепя Българската Коледа!

- Какви са тези глупости с обяд на виенското колело? – заяде го съдружникът му Милен.

- Ела, да видиш, де!

Действително, чакаше ни кабина с подредена маса по средата. Кабините на Виенското колело са големи колкото малки автобуси, така че обстановката се беше получила уютна. Изненадата ни беше голяма, когато видяхме и един гайдар в родопска носия, който веднага наду ручилото, щом ни видя. Не знам откъде го беше намерил Батко! Отхлупиха блюдата и там ни чакаха ярешко чеверме и печени кокошки. Виенското колело се завъртя. Келнерите разляха виното и се престориха, че разбират това, което гайдарят свири.

- Евала, Батко!

Издигахме се все по-високо и по-високо. Първо видяхме кръчмата на Пратера, където кротки австрийци и гости на Виена поръчваха джолан на кило и наливна бира, после видяхме и стария град с шарения покрив на катедралата Св. Стефан.

- Знаеш ли – ни в клин, ни в ръкав се сети да каже Теодор, братовчедът на Милен, - че само 5% от българите създават принадена стойност, тоест движат обществото напред? Останалите искат да получават някаква, каквато и да е, заплата и да мърморят.

- Същевременно – включих се и аз – 60% от българите желаят да видят милионерите в затвора. За съжаление, както казва един много умен мой приятел, милионерите винаги и навсякъде по света са малцинство.

- Прабългарите – отпи от виното си Милен – във времената, когато са правили човешки жертвоприношения, са избирали да жертват най-умните и най-талантливите, за да не обидят Тангра. Селекцията е започнала още оттогава...

- А аз си мечтая да мине Коледа и младите простаци, бъдещите попълнения на работническата класа, да престанат да гърмят пиратки около НДК и да се върнат към обичайните си тихи занимания, тоест да мастурбират безлично по кьошетата.

Гайдарят бръкна още по-надълбоко в душите ни и ние си напихме.

 

 

 

 

===================================

* Трайбека - Всъщност учудващо малко хора знаят, че този модел на Субару е кръстен на един Манхатънски квартал – TriBeCa, съкратено от Triangle Beyond the Canal.

 

===================================

** И като става дума за корупция, за да не си мисли никой, че българите са я измислили и че тя съществува само в България, ето един американски бизнесменски виц за корупцията, който ми разказа мой приятел, много богат евреин:

 

Обявили в Америка конкурс за построяването на мост. Явил се един много кадърен поляк. Дал оферта 5 милиона долара. Попитали го за какво са.

- За материали, за техника – отговорил полякът. – За проекти, за заплати и една известна част, но не голяма, за моя печалба.

Отговорили му, че ще го търсят допълнително и поканили следващия кандидат. Той дал цена 10 милиона.

- Пет за присъщи разходи – обосновал се той – другите пет са печалба.

Дошъл ред на третия кандидат. Той казал на провеждащия конкурса:

- Ще направя моста за 15 милиона долара. Пет за теб. Пет за мен. И пет за поляка да го построи.

 

На моя приятел казах, че и в България е така, само че няма нищо за поляка.

 



Тагове:   ДДС,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. akasha85 - Интересни разсъждения :) дал...
27.12.2007 18:52
Интересни разсъждения :)
далаверите са навсякъде и нямат край! и може би те движат света :Р
цитирай
2. анонимен - ето още за размисъл
30.12.2007 09:21
уважаеми Сулла,разгледай този блог и ни задай и последващите си въпроси .Обещавам да ти помогна с отговорите над който съм сигурна ще се замислиш.

Весели празници на децата от Българската Коледа,с пожелания за следваща КОледа.
цитирай
3. анонимен - ето още за размисъл
30.12.2007 09:21
уважаеми Сулла,разгледай този блог и ни задай и последващите си въпроси .Обещавам да ти помогна с отговорите над който съм сигурна ще се замислиш.

Весели празници на децата от Българската Коледа,с пожелания за следваща КОледа.

http://mogilino.wordpress.com/
цитирай
4. bovari - "Не съди!"
30.12.2007 09:48
Мнение за Българската Коледа приемам без резерва, но споменавайки имената на Г.Първанов и Иван Костов ставате нечистоплътен. Защото отричате, но се съмнявам да имате характер, с който да отстоявате Вие тези позиции. Защото освен интелект, образование и култура, каквито несъмнено притежавате, е нужен характер. Съизмерете характера си с този на посочените от Вас мъже. Защо не бъдете водач?
Вярвайте, че освен Тангра, ще оценим "жертвата" и ние селяните.
цитирай
5. анонимен - dragi Sulla
03.01.2008 23:03
eto,ne si sam w razmislite si

http://ivanbedrov.blogspot.com/2007/12/blog-post_19.html
цитирай
6. eien - Тази виртуозно-измамна акция - "Българската Коледа", който я измисли, успя
09.01.2008 11:37
да получи точното доказателство, че с нея не може да вмени човешките ценности като милосърдие и любов, успя да покаже и докаже, какво означава цинизъм на управляващите...

Може ли да работя като volunteer при батко ни Светльо, за да не откривам своя фондация? Попитайте го, моля!
Поздрави!
цитирай
7. анонимен - Е, не се въздържах!
13.11.2008 18:12
Драга eien, с този си въпрос вече поругавате идеята. Ако искате да помагате някому - правете го. И толкоз. Не е необходимо да имате фондация или пък несметни богатства. Еле пък да декларирате интерес по такъв позорен начин.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: c2h5oh
Категория: Политика
Прочетен: 624166
Постинги: 44
Коментари: 353
Гласове: 1602