Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2007 19:06 - Червено вино и философия в Тоскана
Автор: c2h5oh Категория: Политика   
Прочетен: 6516 Коментари: 7 Гласове:
2

Последна промяна: 10.12.2007 11:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

- Защо – попита Теодор, братовчедът на Милен – евтините неща са грозни?

- Не, евтните неща не са грозни – отговори Милен, братовчед му. – Просто красивите неща са скъпи.

- А може би не е вярно, че красивите неща са скъпи, а обратно: че скъпите неща са красиви – заиграх се със смисъла на нещата аз. – както е казал Платон: to spanion timionрядкото е ценено, а колкото едно нещо е по-скъпо, толкова то е по-рядко по силата на логиката и на елементарната статистика.

- Наздраве! – обобщи Батко Светльо, който е човек със сериозен класически фундамент и всеки цитат на старогръцки или латински му отваря глътка.

Оказа се, че виното е свършило и е наложително да се поръча още. Ние, четиримата приятели, бяхме седнали пред енотеката в двора на замъка в Монталчино, в сърцето на Тоскана, там където всеки ред лози започва с цъфнал розов храст и всяка една гледка е като към картина на Леонардо. Слънцето вече слизаше зад крепостната стена и нейната рязка сянка презполовяваше плаца, тъй както повърхността на виното бележи рязката граница между изпитото и предстоящото да се изпие в една бутилка брунело. 

image



         Ведрият сервитьор откликна на жеста ми и възникна до масата.

- Desiderano? – осведоми се той.

- Prenderemo ancora due bottiglie di brunello, per cortesia – задоволих любопитството му. E un piatto con formaggi misti.*

- Subito, signiore! – трогна се келнерът и потъна в средновековната вътрешност на енотеката.

- Не знам – каза Милен. – Има много скъпи неща, които са грозни, като, да речем, джип Хъмър, направен на лимузина, или пък къщата на Киро Японеца.

- Грозни са за теб, но са красиви за тези, които завиждат на притежателите им.

- И още нещо: нима цветето или което и да е живо същество не е красиво? А не е скъпо.

- Скъпо е. И неговата цена е цената на твоето образование и възпитание, на твоята наследственост и култура, които те карат да го оцениш като красиво. Красив ли е лебедът за селяндура? Не, той е просто една голяма гъска, за която трябва по-голяма тава.

Келнерът се появи с виното и мезетата.

- Grazie mille.

- Non c’e di che.

- Тоест – благоволи да ни осветли Батко, - въпросът опира до желанието и целеполагането. Дали искаме да сме богати или не искаме да сме бедни.

- То, това си е едно и също – каза Теодор.

- Всъщност не е – каза Милен. – Светката е прав.Да не искаш да си беден значи да се стараеш да намаляваш разходите. А пък да искаш да си богат, това значи да се стремиш да увеличаваш приходите. Намаляването на разходите води до все по-голяма беднотия. Увеличаването на приходите няма какво да го коментирам.

- Едва ли някой от нас е на различно мнение!

- Всок стандарт значи скъп живот с големи доходи – продължи мисълта си Батко. -  Във Варна поскъпвал хлябът и хората се готвят да купуват по-малко, че поне за децата да имало. Грешка. Да мислят как да печелят повече. Защото ако хлябът е по-скъп, хлебарят ще е по-богат, ще си купува повече зарзават от зарзаватчията, зарзаватчията ще е по-богат, ще купува повече от млекаря и т.н.

Чукнахме се и допихме виното, за да поръчаме още. Батко добави и една бира, а аз минах на грапа, защото виното, колкото и хубаво да беше, ме престърга и почувствах потреба да го пресека с нещо. Туристите съвсем си бяха отишли, пък и те в малките тосканийски села не са много, защото какво ти разбират японци от кладенчова вода! Малките тосканийски села са за закоравели пияници като нас и, разбира се, за самите италианци.

- Да-а – поклати глава Милен и свали тъмните си очила, от които вече нямаше нужда. – бедността не е равносметка на материалните придобивки, а състояние на духа.

- При това много вредно състояние, което те кара да се интересуваш не от собственото си благополучие, а от благополучието на другите. Национален спорт е да се интересуваме какви заплати получават депутатите и министрите. Еми, естествено че трябва да получават огромни заплати. Били селяни и простаци. Ми, да не сте избирали селяни и простаци. Като сте ги избрали, нека получават огромни заплати. Те са в горните прослойки на обществото, без да имат право на собствен бизнес. Искат един депутат да печели по-малко от човек, който печата бланки и визитки? Това не е сериозно.

- При това големите заплати на депутатите и министрите няма да навредят на икономиката – все пак става дума за около 300 души. Но пък ще повлияят чудотворно на корупцията.

- Дреме ми! Аз депутат не искам да ставам.

- Не се заричай! Не знаеш утре какъв акъл ще ти дойде.

- Аз не съм депута-а-ат и никога няма да бъ-ъда-а-а-а-а... – кахърно поде Батко, но не срещна разбиране.

Поискахме сметката, платихме и тръгнахме към паркинга, където бяхме оставили колата си – едно голямо ауди под наем. Карах аз, защото грапата ме беше ободрила и бе изострила сетивата ми. След около час се прибрахме в Сиена, където се бяхме базирали, а след още половин час се наслаждавахме на риболитата на Папа в чудесната кръчма Il Rialto на една пряка от нашия хотел и точно зад прочутия площад Il Campo.

 

 

 

 

* Ще вземем още две бутилки брунело, моля. И чиния със сирена асорти.



Тагове:   вино,   философия,


Гласувай:
2



1. tera - Много ценен пост бих казала :)
09.12.2007 21:34
И много елегантно поднесен! И без да мислиш, че нещо те поднасям - напомня ми стила на Олдъс Хъксли - просто си бъка от аристократизъм!

Имам чудесно мнение за червеното вино. Понеже много нещо съм изписала в тоя блог - почвам вече да се цитирам :), да не се хабя излишно. Това е отговор на един коментар при мене за Трифон Зарезан:

"Червеното вино е признат антиоксидант, хубаво било казват специалистите, човек да се антиоксидира редовно. Даже според французите, някъде четох, че 800 мл дневно си било добре ?!? Според мен е малко множко, но всеки си знае как да си направи антиоксидацията. :)))

А извън тези тостове се сещам за един тост от един стар филм "Кавказка пленница" - много готина комедия, връткат я от време на време по ТВ. Там се казваше така, цитирам по памет: "Имам желание да си купя къща, но нямам възможност. Имам възможност да си купя коза, но нямам желание. Да пием за това, нашите желания да съвпадат с нашите възможности." :))) А наздраве!"

Което даже отговаря и на горния жизненоважен въпрос за красивите и не толкова неща :)
Поздрави :)))
цитирай
2. utremer - вярно е това
10.12.2007 10:28
за хляба. Затова съм се замислил сериозно за една пивоварна в мазето :))) .
"Рано сутринта жена тръгва за работа. На стълбището намира заспал пияният си съпруг. Сритва го и пита:
- Снощи, когато чукаше по вратата, колко пъти те питах - ти ли си, или не си ти?
- Аммм, а аз колко пъти ти кимах...."
цитирай
3. sineater - хъксли?
13.12.2007 01:03
за мен препратката в началото е препращаща :) очевидно тая серия напомня едни други диалози...

както и да е. respect
цитирай
4. tera - Хъксли, я!
13.12.2007 10:30
Говоря за атмосфера. Защо всичко трябва да се приема буквално ?!?
Use your imagination! :)))
цитирай
5. starik11 - :)))))
16.12.2007 22:56
glasuvam s dve race za bloga. izchetoh vsichkite istorii i me boli korema ot smeh :)
цитирай
6. анонимен - Zapoviadaite v:
23.12.2007 04:13
www.bezprzorni.freeforums.org
цитирай
7. анонимен - error
23.12.2007 04:14
www.bezprizorni.freeforums.org
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: c2h5oh
Категория: Политика
Прочетен: 624448
Постинги: 44
Коментари: 353
Гласове: 1602