Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2007 21:57 - Що учителите си не учат майката, а?!
Автор: c2h5oh Категория: Политика   
Прочетен: 9592 Коментари: 8 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Тази седмица Батко Светльо не пие, защото отслабва. Това го прави мрачен, зъл и необщителен. Нещо повече, кара го да се държи подозрително към общоприетите ценности и сигурно би ги подложил на яростна критика, ако отвращението му към света и хората не убиваше желанието му за това.

Когато телефонът ми иззвъня, веднага познах, че е Батко, защото иззвъняването беше отривисто и гневно. Беше някак кресливо и това ме стресна до степен да разплискам своето скромно (но само като обем) Old Pulteney върху хавлията си, което ме подсети, че трябва да я дам на Зоя (чистачката) да я изпере, а самият аз не е зле да наметна нещо и да намина към офиса, защото вече наближава обяд. Някой може да се обади, да предложи да похапнем и така нататък.

- Какво пиеш? – полъхна като от преизподнята Батко и аз суеверно се озърнах да не би да ме наблюдава отнякъде.

- Нищо – излъгах и си отворих една бира далеч от слушалката.

- Гледаш ли телевизия?

- Какво дават?

- За учителите – трезво и заплашително изскърца Светката.

После изложи схващането си по въпроса.

 

Аз не мога да разбера, започна Батко, какво е това нахалство да се натрапваш на хората! Казват ти: има работа за даскал за толкова и толкова пари и ти казваш искаш ли да работиш или не. Ако не ти харесва – чао! Помня, като бях в Университета (Батко е историк, макар че цял живот е продавал скъпи консултантски услуги в областта на дългосрочните инвестиции), най-големите боклуци останаха да работят като учители. Най-нещастните селяни, най-тъпите вечерници и рабфаковци, най-големите некадърници, които или не успяха да се откачат от разпределение, или пък ги беше страх да се откачат, защото с някаква случайно попаднала в дъното на гръбнака, почти до гъза, капка сиво вещество са разбирали, че за нищо друго не стават. За много цървули да станат учители беше жалък шанс да се заселят в някой по-голям град. Точно те сега смърдят на улицата и вървят по акъла на оная простачка Янка Такева, дето ми се повръща от нея. Те искат да им дадат повече пари. Именно „да им дадат”, а не да си ги изкарат, като предложат на хората нещо, от което те наистина имат нужда и за което ще платят с усмивка и благодарност. Защо не е на улицата моята учителка по литература, която защити научна степен, още докато бях ученик, а сега е директор на първокласна гимназия? Защо не са на улицата елитните училища, частните езикови гимназии, колежите? Прадядо ми е бил учител по математика. Директор на Първа мъжка и после на Втора девическа гимназия. Уважаван член на обществото и достоен представител на средната класа. Спечелил честно всеки лев, който после е инвестирал в децата си. Прабаба ми е била учителка по български език и ме направи грамотен на четиригодишна възраст. В рода ми не се споменава те някога да са хлопали с празни тенджери по улиците и да са псували министъра (по онова време вероятно Иван Вазов) задето не им плаща за нещо, което някой друг им е внушил, че им се полага.

 

Оставих за момент слушалката, за да не долови Батко с болезнено изострените си сетива характерния звук, с който излиза корковата тапа от гърлото на бутилката с уиски. Когато се върнах на линия, Батко беше станал по своему конструктивен.

 

Със сигурност учителите трябва да са много високо платени, но в никакъв случай не и тези учители. Затова ето какво трябва да се направи. Да се намерят отнякъде пари и да се направят много високи заплати, по три-четири хиляди лева. През първата година тези пари ще са хвърлени на вятъра и с прискърбие трябва да приемем, че много боклуци ще намажат от тях, докато са още даскали. Но през тази година всички учители ще трябва да подпишат нови трудови договори с нови длъжности характеристики и най-важното – с ежегодни задължителни атестации, на които всеки желаещ да бъде учител ще трябва да се представи минимум така, както сме се представили ние с теб на държавните изпити, за да изкараме отличните си дипломи. Ще намерят време и начин да се явяват на изпити в университетите и да плащат тези изпити от джобовете си, ако искат да получават големите заплати. Само с ежегоден сертификат от такъв изпит ще могат да се докосват до децата. Да се регламентират частните уроци и да се обложат с допълнителни данъци – всеки учител да има право да създава собствена школа, но да плаща за това и с приходите от тези плащания да се купуват компютри за учениците. Ученето в елитните училища да е платено. Скъпо платено. Ако искаш... Ако много искаш, ще намериш начин да си плащаш образованието. Но това ще бъде такова образование, което после щедро ще се отплаща на теб. Дядо ми е бил сирак и е продавал вестници и е бил бояджия, за да завърши гимназия (впрочем завършил е Първа мъжка, където директор му е бил другият ми прадядо). Научил е латински, защото тогава за специалността право се е кандидатствало с латински. Продължавал е да работи и като студент, за да се издържа. После е станал управител на една от най-добрите банки преди 9 септември. Човек трябва да цени образованието си. Тогава и за секунда няма да търпи тези тъпаци, които сега му се наричат учители и на всичкото отгоре имат наглостта да ни натрпват безсмислените си личности и ненужните си услуги...

 

Да-а-а... Много е зъл Батко, когато не пие.



Тагове:   майката,


Гласувай:
2



1. lambo - М-дааа Акохола и Висшето образование не са простили на никого
09.10.2007 22:27
...
цитирай
2. buket - Хубав батко имаш.
10.10.2007 00:01
И хубав патриотизъм ни припомни...
цитирай
3. zari - Най-точното и интелигентно мнение по пародията - стачкуващите учители!
10.10.2007 14:26
Поздравления!
цитирай
4. анонимен - На гол гъз и 100 тояги са малко
10.10.2007 19:54
Ако четеш това дето е написано от горе от горе, ще си кажеш брей колко умно мнение. Прав е човека. Само че нещата никога не са толкова черно бели. Според мен да се обвиняват учителите, че искат е лицемерие. В крайна сметка не е виновен този, който изял баницата, а който му я е дал.
В случая общината или държавата са човека с парите. След като те определят правилата и са мениджър техен е проблема, че са допуснали некомпетентни хора за определена работа и не мисля, че е правилно да обиждаме, който и да е, който се опитва да си изкарва хляба.
Да се слага цяло съсловие под общ знаменател, че са некомпетентни или идиоти е пълна тъпотия и показва абсолютно неразбиране на проблема. Това много прилича на начина, по който Българите обичаме да коментираме политика или футбол или каквото и да е. Ние винаги сме компетентни по всички въпроси, всички останали са идиоти и само да ни дадат право ще сложим всичко на мястото му за 3 дена.
цитирай
5. trevistozelena - абе
18.10.2007 19:36
абе аз не ти ли бях казала, че съм луда по тебе? м?
цитирай
6. анонимен - Batko se zavry6ta
28.10.2007 08:41
Abe az sno6ti pih, no pak sym na sy6toto mnenie. I kato 4eta za Dyada Vazova se se6tam za glavata ot "Pod Igoto" Radini vylnenia. 95% ot obrazovalite se v sega6no vreve ili ot blizkoto minalo pravyat asotziatzia s lyubovta na Rada gospojina kym gotinia Boi4o Ognianov !!!!????? Da ama ne !
цитирай
7. анонимен - Batko se zavry6ta
28.10.2007 08:46
Rada se vylnuva ot godi6nia izpit pred u4ili6tnoto nastoiatelstvo i rezultatite ,koito detzata 6te pokajat, za6toto ot tova zavisi Z-A-P-L-A-T-A-T-A i ot 1000 gro6a za sledva6tata godina ......!!!!!!! Takiva mi ti raboti Sulla! Predlagam vseki koito e pro4el tova da napravi test s poznat sta4kuva6t u4itel po izbor s vypros " za kakvo v pod igoto se razkazva v glavata " Radini vylnenia"......................!?
цитирай
8. анонимен - Алкохолик,
30.10.2007 19:24
Стегни се и почни да пишеш! Моля!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: c2h5oh
Категория: Политика
Прочетен: 622886
Постинги: 44
Коментари: 353
Гласове: 1602