Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.09.2007 13:41 - Бедността опорочава политиката
Автор: c2h5oh Категория: Политика   
Прочетен: 5388 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 03.01.2008 15:59


Батко Светльо измисли нов коктейл – бира и водка в бирена чаша. Всъщност този коктейл изобщо не е нов. Това е неувяхващият „Медведь пришлл – медведь ушлл”, тоест пълниш една бирена чаша с водка и отпиваш. Щом отпиеш, доливаш чашата догоре, обаче не с водка, а с бира и така при всяко едно отпиване. Когато течността в чашата стане кафява поради изчерпване на цялата водка и заместването й с бира, тогава мечката е дошла и е налице „медведь пришлл”. Това е и моментът, когато не трябва да се вслушваме в мнението на злонамерени съвтници, които биха ни помолили да спрем да пием. Това е моментът, в който смело трябва да се захванем с бирата, като при всяко отпиване отново допълваме чашата, обаче този път с водка, докато съдържанието вътре стане кристално прозрачно и съвсем некафяво. Тогава имаме „медведь ушлл”. Що се отнася до това колко пъти може да дойде и да си отиде един мечок, можем само да гадаем, но пък и никой не очаква от нас професионален отговор, защото в края на крищата ние да не сме им на тях Animal Planet, а! Хайде, де!

Та, вдъхновен от откритието си, Батко Светльо ни събра в офиса си, за да ни черпи с новия коктейл. На никого от нас сърце не му даде да каже на Батко, че открива топлата вода и ние послушно започнахме да пием водки с бири.

- Тази сутрин гледах телевизия – започна Батко и като видя, че никой не го освирква, продължи: - Министърът на икономиката каза, че цените на стоките се покачват спекулативно и той ще нареди да се следят и да се събщава на потребителите кое къде колко струва.

- Глупости – процеди през зъби Милен, който не си падаше много по водка и затова беше кисел.

- Тоя министър не беше ли оня, дето на времето искаше да въведе данък „богатство”? – поинтересува се Теодор, братовчедът на Милен, понечи да се изплюе с омерзение през рамо, но в последния момент се отказа, защото видя, че ще уцели секретарката на Батко Светльо, която тъкмо се беше появла с десетина кенчета Radeberger в найлонова торба. – Ега ти пролетария кирлив!

- Питам аз какво значи едни цени да се повишават спекулативно – продължи мисълта си Батко. – Според мен, поне аз така си мисля, за да растат едни цени на едни стоки спекулативно, то налице трябва да са две условия. Първо, да има дефицит на пазара от съответната стока. Второ, този, който предлага дефицитната стока, да е монополист и никой друг освен него да не я предлага. Тогава можем да говорим за спекула. Тук имаме точно обратното: пазарът е по-скоро пренаситен, отколкото дефицитен и продавачите по-скоро се конкурират един друг, а не са монополисти, с изключение на Топлофикация, Господ да я убие! Следователно, ако цените на стоките се вдигат, то това не е спекулативно, както казва оня ми ти министър, а по други причини.

- Батко, ти си пиян – обобщих аз.

- Добре, де! Според теб защо тогава се вдигат цените?

Батко многозначително вдигна пръст:

- Заради инфлацията, която не е такава, каквато я обявяват, а много по-чудовищна. Забелязвате ли какво се случва с бизнеса.

- Буксува. Сякаш няма свободни пари. Плащания се бавят. Подизпълнителите шикалкавят. Бюджетите изтъняват...

- И ако ви прави впечатление – тихомълком смени водката с джин Теодор, - това неминуемо се случва в края на втората година от управлението на всяко социалистическо правителство у нас!

Замислихме се върху казаното, изпълнени с респект. Теодор е дълбок човек и винаги успява да напипа есенцията на нещата, доколкото една есенция може да подлежи на напипване. Внезапно породилото се уважение бавно се проточи от Теодор по посока на Батко Светльо, който всъщност беше положил фундамента на анализа, но той така и не разбра, че го уважаваме, защото вече наистина се беше напил и се любуваше на отражението си в огледалото. Когато е пиян, Батко е уверен, че е най-красивият и сексапилен мъж на тази грешна земя. Когато не е пиян, само го подозира с голяма доза увереност.

- Не! Не мога повече! Това е отвратително – не издържа Милен и изля халбата си с коктейл водка-бира върху спатифилиума в Батковия кабинет. – Сипи ми едно уиски да си оправя вкуса.

- Дали сега ще гонят комунягите с камъни, както през 97-а? – с надежда се поинтересува Батко, след като отвори една бутилка Glenmorangie Single Malt Sherry Wood Finish* и сипа на Милен.

- Надявай се – скептично го разочаровах аз. – Ще си изкарат мандата, че даже може да си го завторят.

Думата „завторят” събуди съкровени асоциации в мислите на Батко и той завтори, макар че това си беше чисто зачетвъртяне от гледна точка на обективността и справедливостта.

- Аз ще ви кажа коя е причинта за всичко – човеколюбиво се смили над невежеството ни Милен, благотворно повлиян от малцовия дестилат.

- За кое, братчед?

- За всичко. Всичко е от бедност. В политиката не влизат богати хора, които да харчат собствените си пари и така да си купуват влияние, а влизат цървули, които треперят как за три-четири години да откраднат колкото за два-три апартаментеца и после да бегат.

- Верно ли!

- После, като в политиката влязат цървулите, слагат цървули и навсякъде другаде. Ето ти директор на държавно предприятие, добре че не останаха много държавни предприятия. Какво прави той? Прави договори срещу комисионни. Не срещу други договори, не срещу влияние, не срещу услуги за протежета, които на свой ред да му върнат услуги, а срещу пликче с пари. Жалка картинка.

- Познавам депутати, които за пликче ме чакат пред нас да сляза по джапанки и да им кажа какво да правят другата седмица.

- Спомням си един автомобилен състезател – сипах си уиски и аз и светът изведнъж сякаш стана по-цветен, а селяните някак по своему интелитгентни. – Той беше млад и некадърен състезател, който участваше на ралита само благодарение на един голям спонсор. Спонсорът му отпускаше пари. Състезателят веднага връщаше в брой половинта от тях на този, който беше подписал договора. После дваше 30% на този, който беше казал да се подпише договорът и който си правеше труда да обръща внимвание на състезателя и да го приема в кабинета си. След това този с 30-те процента казваше на състезателя, че трябва и да се рекламира, като му показваше фирмата, която да го рекламира. Фирмата му вземаше за реклама половината от останалото, като връщаше половината от него на оня, с 30-те процента, който беше наредил на състезателя да се рекламира. С остатъците от парите състезателят отиваше на състезание, но не разполагаше с качествени резервни части, защото качествените части са скъпи, и по тази причина колата му се чупеше още през първия ден и състезателят отпадаше от надпреварата. И понеже на колата пишеше името на фирмата, самата фирма всеки път ставаше за резил, вместо да си направи реклама.

- Турците са още по-нахални – подкрепи ме Теодор. – Знам държавна фирма, в която ДПС имат само един човек в борда на директорите, но този един човек иска 60% от всичко, което се възлага на външни фирми-подизпълнители. Сигурно често го получава, а като си вземат и другите членове на борда, смятайте каква работа се свършва.

- И не е само това. Всеки член на борда има ангажимент да отчислява за партийната централа, която го е сложила там. Обаче да не е луд, че да отчислява само за тази централа?! Че нали трябва да вземе и за себе си. Че нали трябва да „намаже” и механизма под себе си, за да не го дънят и да не го клеветят. И то какво остана? Трохи. От тези трохи подизпълнителят, който е нахранил всички по веригата, отделя минимум половината, а често и повече, за себе си и с останалото тръгва да върши работа. Понеже в повечето случаи този подизпълнител не е компетенвтен да я свърши, защото единственото му достойнство е, че е познат на възложителя, той наема други пдизпълнители, които на свой ред формират печалба за себе си и с остатъка твъгват да вършат работа. Но често даже и не тръгват, какъвто беше случаят с фирмите, които трябваше да почистват речните корита след предишните наводнения и които ги почистиха така, че видяхте тази година какво стана. Единствената активност по този въпрос беше да се изсекат и откраднат дървета, уж се почистват корита.

- Абе, майката си трака!

- Всичко е от бедност. Жалък народец сме ние.

След това тъжно заключение огладняхме. Милен предложи да отидем до „Тоскана” срещу „Къщата”, но Батко каза, че сервитьорките там били грозни, пък и, честно казано, ни мързеше и затова решихме да си поръчаме нещо от „Виктория”.

- Те идват най-бързо – делово се аргументира Теодор - и е добре да поръчаме повече неща, защото за големи сметки носят безплатна бира.



* Едно относително популярно, но все пак извратено шотландско уиски, което се прави от единичен малцов дестилат и после доотлежава десет години в купени на старо бъчви, в които преди това е отлежавало шери.




Тагове:   опорочава,


Гласувай:
0



1. анонимен - :)
20.09.2007 13:15
Много се забавлявам с твоите интелигентно-алкохолни коктейлчета:), но ще ти дам една препоръка -пиши по-честичко:)
М.
цитирай
2. maxfun - нещо ново под слънцето
27.09.2007 12:42
в.ерофеев с политико-социален и икономически уклон:)
цитирай
3. анонимен - Медведь
26.10.2007 10:05
Медведь не ушол, а медведь ушел
цитирай
4. eleni - ти Веня Ерофеев чел ли си...
26.10.2007 18:07
... или си ти идва изотвътре всичката таз прелест?:))))))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: c2h5oh
Категория: Политика
Прочетен: 623220
Постинги: 44
Коментари: 353
Гласове: 1602